Lecție publică privind etica medicală ținută de un specialist american
- 100 views
Încetarea tratamentului de menținere a vieții în cazul pacienților terminali a fost principalul subiect discutat în cadrul lecției publice privind etica medicală ținută în data de 25 mai, de profesorul Steven Farrelly-Jackson, specialist în filosofie și studii globale de sănătate de la Allegheny College din Statele Unite ale Americii.
Profesorul american a făcut o incursiune în domeniul eticii medicale din SUA, prezentând cazuri concrete din practica sa. Astfel, în situații în care pacienții sufereau de afecțiuni severe, iar calitatea vieții lor nu mai putea fi îmbunătățită pentru că erau intubați permanent - trebuiau luate decizii cu privire la deconectarea acestora de la aparatele care-i mențineau în viață. Uneori această solicitare venea din partea rudelor, alteori - din partea medicilor. În ambele cazuri, însă „trebuie să fii critic și să iei în calcul faptul că decizia ar putea fi greșită”, a menționat specialistul.
„Sperăm că lecția domnului profesor să fie ca un început al unui frumos parteneriat și o legătură și mai strânsă între sistemele noastre de sănătate”, a menționat Oleg Lozan, directorul Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP).
Potrivit lui Steven Farrelly-Jackson, comisiile de etică din spitalele americane includ: bioeticieni, lucrători sociali, medici, asistenți medicali, administratori de spital și juriști, ceea ce permite studierea și analizarea situațiilor din mai multe perspective, inclusiv cel al eticii și al legislației. De exemplu, în SUA există o prevedere legală la nivel federal privind actul de autodeterminare a pacientului, care stipulează că pacientul are dreptul să ia decizii cu privire la sănătatea sa, inclusiv să formuleze niște doleanțe pentru situațiile potențiale în viitor. Totodată, există legi și la nivel de state, cum ar fi cea din Pensilvania - în care o persoană apropiată determină ce și-ar fi dorit pacientul și, deci, se consideră a fi o abordare mai subiectivă.
Rodica Gramma, conferențiar universitar la ȘMSP, specialist în domeniul eticii medicale, a subliniat că există goluri în legislația Republicii Moldova, care lasă loc de interpretare și trezesc anumite dileme. Astfel, nu este clar dacă poate fi încetat tratamentul de menținere a vieții în cazul pacienților care nu mai prezintă șanse de recuperare și cine poate lua decizii în acest sens (rudele, medici ș.a.).
Menționăm că Steven Farrelly-Jackson a condus o delegație americană de la Allegheny College, sosită pentru prima dată în vizită la Școala de Management în Sănătate Publică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii