ASPECTE TEORETICE ȘI PRACTICE ALE MEDICINEI FIZICE ȘI DE REABILITARE
- 244 vues
Medicii reabilitologi din Republica Moldova şi România s-au întrunit, în data de 15 iunie curent, la cea de-a II-a ediție a conferinței naționale cu participare internațională Chișinău-Iași Actualități în medicina fizică și de reabilitare. În cadrul manifestării științifice au fost prezentate aspecte teoretice și practice ale medicinei fizice și de reabilitare din perspectiva specialiștilor din ambele ţări. Evenimentul a avut ca scop şi fortificarea relaţiilor de colaborare între instituţiile de profil de pe ambele maluri ale Prutului.
Victoria Chihai, asistent universitar la Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică şi terapie manuală, a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, a declarat că la acest forum s-a discutat, în special, despre consecinţele unor tratamente electrice cu substanţe radioactive, despre rolul lor în tratamentul general medicamentos, ţinându-se cont de mediul ambiant, despre cum afectează încă unii pacienţi explozia nucleară de la Cernobîl, deoarece s-a constatat că în zona respectivă radioactivitatea se păstrează până în prezent.
De asemenea, subiectele abordate au vizat şi tratamentul actual în spondiloză, artrita reumatoidă, unele maladii neurologice, axându-se şi pe tratamentele funcţionale, nemedicamentoase – mişcare, kinetoterapie, terapie ocupaţională ș.a
„Prin această activitate s-a produs un transfer de cunoştinţe de la colegii din România şi sporirea interesului medicilor tineri pentru acest domeniu al medicinei. În România, reabilitarea medicală este mult mai bine organizată, există spitale de reabilitare în fiecare oraş, pe când la noi nu avem niciunul”.
La eveniment a participat şi profesorul Ioan Sorin Stratulat, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, şef al Clinicii de reabilitare medicală, care a vorbit despre experiența românească în acest domeniu, metode şi aspecte funcţionale în tratamentele pacienţilor care necesită reabilitare medicală.
„În Republica Moldova, reabilitarea este la început de cale, iar acest fapt bucură, pentru că este un domeniu mai puţin explorat şi oferă posibilitatea de dezvoltare, dar nu prea avem susţinere din partea statului”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii